loading...
دانلود آهنگ جدید - دانلود فیلم جدید - دانلود رایگان
آخرین ارسال های انجمن
مدیر سایت بازدید : 792 جمعه 08 آذر 1392 نظرات (0)
انجام هر فعالیتی تابع آداب و مقرراتی است. سرمایه‌گذاری در بورس نیز تابع مقررات و آداب خاص خود است. اولین کاری که برای سرمایه‌گذاری در بورس باید انجام داد گرفتن "کد معاملاتی" است. این کد به منظور راحت‌تر شدن و سرعت یافتن بیشتر کار به افراد داده می‌شود؛ همان طور که بانک به مشتری خود شماره حسابی می‌دهد که مشتری با آن شماره شناخته می‌شود. بنابراین، سیستم معاملاتی بورس افراد را به وسیله‌ی کد معاملاتی آنها شناسایی می‌کند. برای گرفتن کد معاملاتی، فرد می‌تواند با مراجعه به یکی از کارگزاری‌ها و ارایه‌ی فتوکپی شناسنامه یا کارت ملی خود کد مربوط به خود را دریافت دارد. کد معاملاتی شامل سه حرف اول نام‌خانوادگی به همراه یک عدد ثابت می‌باشد. به عنوان مثال، کد معاملاتی کسی که نام‌خانوادگی او فخرآبادی است می‌تواند "فخر 00101" باشد.
سرمایه گذاری در بورس یکی از راه‌های افزایش سرمایه است. خیلی‌ها دوست دارند که با پس‌اندازشان وارد بازار سرمایه شوند( آن بخش از سرمایه ایی که در کوتاه مدت به آن نیازی نباشد.) و از طریق بورس به داد و ستد بپردازند.با وجود اینکه شرکت‌های بورسی در کشور شکل گرفته و هر روز رادیو و تلویزیون و روزنامه‌ها در مورد شاخص و حباب و افت و خیزهای بورس تهران صحبت می‌کنند اما خیلی‌ها هنوز با مفهوم این بازار آشنایی ندارند.

خیلی از کسانی که علاقه‌مند به فعالیت در این بازار هستند فکر می‌کنند هر روز باید به تالار بورس بروند و در میان هیاهو و سرو صدایی که برای ما تبدیل به نمادی از بورس شده، سهام خرید و فروش کنند. در صورتی که ورود به بورس ربطی به این تالار ندارد و همه چیز به کارگزاری‌ها ختم می‌شود.در واقع باید این را بدانید بدون انتخاب کارگزاری نخواهید توانست وارد بورس شوید.

کارگزاری چیست؟

در گام اول بهتر است بدانید کارگزاران اشخاصی حقیقی یا حقوقی هستند که نقش واسطه بین خریدار و فروشنده را در بازار بورس بازی می‌کنند. آنها در این نقش وظیفه یافتن خریدار برای فروشنده و فروشنده برای خریدار را بر عهده دارند. به عبارتی آنها عامل تطابق عرضه و تقاضا هستند و به دو دسته خصوصی و دولتی تقسیم می‌شوند.

خرید و فروش سهام شرکت‌های بورسی در بازار، فقط توسط کارگزاران رسمی‌سازمان بورس اوراق بهادار امکان‌پذیر است. به این ترتیب اطلاعات مربوط به معاملات مانند تعداد سهام، قیمت مورد معامله و تعداد خریدار و فروشنده هر روز در دسترس قرار می‌گیرد.

کارگزاران طی تشریفات و آزمون‌های متعدد و خاصی انتخاب می‌شوند و مجوز تاسیس و فعالیت خود را از سازمان بورس اوراق بهادار دریافت می‌کنند.کارگزاران به حساب مشتری خود وارد بازار می‌شوند و به وکالت از سوی او اقدام به معامله می‌کنند. بدون انتخاب یک کارگزار نمی‌توانید در بورس فعالیت کنید. هر کسی که علاقه‌مند به فعالیت در بورس است باید یک کارگزار مناسب برای خودش انتخاب کند
.


کدام کارگزار مناسب من است؟

سرمایه‌گذاران دائمی‌و بزرگ بورس هر کدام با کارگزار معینی کار می‌کنند. به غیر از کارگزارانی که به تازگی مجوز مشاوره و سبدگردانی دریافت کرده‌اند، سایرکارگزاران اجازه ارائه مشاوره به سرمایه‌گذاران را دارند. اما نکته مهم این است که برای آنها تفاوتی نمی‌کند سرمایه‌گذار چه سهمی‌بخرد و بفروشد، آنها تنها کارمزد خود را دریافت خواهند کرد. در‌ ‌نتیجه این سرمایه‌گذار است که باید با توجه به خواسته خود از بورس کارگزار خود را انتخاب کند.قابلیت انجام سریع سفارش مشتری، داشتن اطلاعات مربوط و کافی، داشتن سیستم‌های داخلی مناسب، حجم سرمایه سرمایه‌گذار از جمله مهم‌ترین معیار‌ها برای انتخاب کارگزار است.

در انتخاب کارگزار باید دقت کرد برای چه مقدار سرمایه‌هایی کار می‌کند و آیا سرمایه ما در حدی است که کارگزار آن را جدی بگیرد. اصولا کارگزاران به نسبت حجم سرمایه افراد، آنها را در اولویت قرار می‌دهند. فرضا کارگزاری که اکثر مشتریان آن دارای سرمایه‌های بالای يك میلیارد ریال باشند، برای سرمایه‌گذار با سرمایه ۱۰۰ میلیون ریال مناسب نیست. تعداد مراجعه‌کنندگان به کارگزار هم معیار مهمی‌است. به این معنی که آیا کارگزار فرصت رسیدگی به درخواست‌های همه مشتریان را دارد؟ چرا که در غیر این صورت شاید به علت نداشتن فرصت برای انجام درخواست‌های خرید و فروش مشتریان درخواست‌ها به روزهای بعد موکول ‌شود و این مسئله با توجه به ارزش زمان در معاملات بورس ممکن است موجب از دست رفتن برخی فرصت‌ها شود. اشخاص حقیقی که با یک سرمایه محدود وارد بازار بورس می‌شوند بهتر است سراغ کارگزاری‌هایی که مشتریان حقوقی دارند، نروند
.


کارگزار با خدمات محدود

کارگزار با خدمات محدود، کارگزاری است که صرفا خرید و فروش را انجام می‌دهد و کارمزد دریافت می‌کند. کارگزار با خدمات محدود، نسبت به کارگزار با خدمات کامل، کارمزد کمتری دریافت می‌کند و در عوض، خدماتی که به مشتریان ارائه می‌دهد، کاملا محدود است. خدمات کارگزاری با خدمات محدود می‌تواند شامل قیمت‌های لحظه‌ای سهام، عرضه و تقاضای بازار، حجم معاملات روزانه و درگاهی موارد، مشاوره‌دادن به سرمایه‌گذاران در هنگام ثبت سفارش باشد. برای تازه وارد‌ها انتخاب کارگزار محدود توصیه می‌شود اما بهتر است پس از زمانی فعالیت به دنبال یک کارگزار با خدمات کامل باشد.


کارگزار با خدمات کامل

کارگزاری‌ها با خدمات کامل خدمات متنوع و کاملی به مشتریان خود ارائه می‌کنند، این خدمات شامل مشاوره، برنامه‌ریزی مالی، مدیریت سبد سهام و نیز هست. کارگزار با خدمات کامل، علاوه بر خدمات خرید و فروشی که کارگزار با خدمات محدود انجام می‌دهد، خدمات دیگری مانند خبرنامه‌های تحلیلی که به صورت روزانه، هفتگی و ماهانه ارائه می‌شوند، ارائه تحلیل در مورد پرتفوی سرمایه‌گذاران و شرکت‌های سرمایه‌گذاری، محاسبه ریسک و بازده در مورد سرمایه گذاری هر شخص حقیقی و حقوقی را ارائه می‌کنند. کسانی که به دنبال حضور ماندگار و قوی در بورس هستند بهتر است سرغ این نوع کارگزاری‌ها بروند.


کارگزاری‌ها کجا هستند؟

تقریبا در همه شهر‌های بزرگ کشور کارگزاری‌های رسمی ‌بورس وجود دارند. شما برای اطلاع از آدرس و درجه اعتبار آنها می‌توانید به سایت اینترنتی سازمان بورس سری بزنید و در جریان جزییات فعالیت‌های آنان قرار بگیرید. اگر در شهری کارگزاری بورس وجود نداشت شعب مخصوص بانک ملی وظیفه آنها را انجام می‌دهند. شما نمی‌توانید به‌طور مستقیم اقدام به خرید سهام یک شرکت در بورس یا فرا بورس کنید، برای این کار لازم است سفارش خود را به یک کارگزار بدهید تا آن کارگزار سهام مورد نظر شما را خریداری کند. معاملات در بورس اوراق بهادار تهران از طریق کارگزاران انجام می‌شود. این کارگزاران در انجام معاملات نقش نماینده خریدار یا فروشنده را ایفا می‌کنند. کارگزاران دارای مجوز کارگزاری از سازمان بورس و عضو بورس هستند. همه کارگزاران موظف به انجام وظایف خود در چارچوب قوانین و مقررات موجود هستند و سرمایه‌گذار می‌تواند برای معاملات اوراق بهادار کارگزار خود را با توجه به معیارهایی از قبیل انجام به موقع سفارش، دادوستد سهام با مناسب‌ترین قیمت و نحوه ارائه خدمات جانبی انتخاب کند.

لیست شرکت های کارگزاری بورس اوراق بهادار تهران

(حجم 138 کیلوبایت) دانلود 

 

دریافت کد سهامداری


از آنجا که دادوستد اوراق بهادار با استفاده از سیستم رایانه‌ای و براساس کد خریدار و فروشنده انجام می‌شود، لازم است همه خریداران و فروشندگان دارای کد سهامداری منحصر به‌خود باشند تا کارگزار بتواند براساس آن به خرید و فروش اوراق بهادار بپردازد. کد معاملاتی، شناسه‌ای هشت کاراکتری است که براساس مشخصات و اطلاعات فردی سرمایه‌گذار - از جمله کد ملی او - و به‌صورت ترکیبی از حرف و عدد تعیین می‌شود. کد معاملاتی سرمایه‌گذار منحصر به فرد است و هر سرمایه‌گذار یک کد معاملاتی دارد. دریافت کد معاملاتی از طریق کارگزار و با ارائه مدارک شناسایی(کپی شناسنامه و شماره ملی) و فقط برای یک‌بار انجام می‌شود.


دریافت فرم دستور خرید

پس از آنکه سهم مورد نظر خود را براساس تحلیل، انتخاب و برای خرید سهام به یک شرکت کارگزاری مراجعه کردید باید فرم مخصوص خرید سفارش سهام را از کارگزار دریافت کنید تا از طریق آن سهم مورد نظرتان را سفارش دهید. در این فرم اطلاعات مورد نیاز مانند مشخصات شرکت کارگزاری، مشخصات سرمایه‌گذار، نام، تعداد و قیمت اوراق بهادار و چگونگی پرداخت یا دریافت وجه قید می‌شود. تعیین قیمت اوراق بهادار بر عهده مشتری است او می‌تواند خرید یا فروش اوراق بهادار را در قیمت مشخصی تقاضا کند یا اینکه تعیین قیمت را به کارگزار و شرایط بازار واگذار کند. در واقع سهامداران باید به این نکته توجه کنند در صورتی که قیمت مورد نظر خود را در فرم قید نکنند، کارگزار این سهام را به قیمت روز بازار خریداری می‌کند و ممکن است به قیمت بالاتری سهام مورد نظر را برای سهامدار خریداری کند و سهامدار کنترلی روی قیمت مورد نظر خود نداشته باشد.

واریز وجه به حساب کارگزار

پس از اعلام تصمیم نهایی خرید سهام به کارگزار و تکمیل فرم‌های مربوط به سفارش خرید، کارگزار مربوطه یک شماره حساب بانکی به سهامدار اعلام خواهد كرد که باید وجه مربوط به خرید سهام به این شماره حساب واریز شود، چنانچه پس از خرید سهام رقم واریز شده کمتر یا بیشتر از مبلغ کل سهام باشد مابه‌التفاوت آن با سهامدار محاسبه خواهد شد.


دریافت برگه گواهی خرید سهام

پس از آنکه کارگزار، سهام یک شرکت را خریداری کرد و کلیه مدارک نقل و انتقال آن سهام به تایید مراجع مربوط رسید، یک گواهی یا سند برای سهامدار صادر می‌شود که معرف مالکیت سهام آن شرکت است. این برگه معمولا در طول یک دوره دو هفته‌ای یا شاید بیشتر صادر می‌شود و هر سهامدار می‌تواند با مراجعه به کارگزار خود برگه گواهی خرید سهام را دریافت کند. در این برگه کد سهامداری، نام سهامدار و همچنین میزان سهام خریداری شده درج شده است.


انواع روش های خرید و فروش سهام

1-خريد و فروش ازطريق مراجعـه حضوري به كارگزار

2-خريد و فروش ازطريق ارائه سفارش به صورت تلفني

3-خريد و فروش ازطريق ارائه سفارش به صورت اينترنتي

4-خريد و فروش به روش برخط (آنلايـن)



روش اول: خريد و فروش ازطريق مراجعه حضوري به كارگزار

در اين روش، كافيست سرمايه‌گذار به صورت حضوري به شركت كارگزاري مراجعه كرده و فرم درخواست خريـد يا فروش اوراق بهادار را تكميل كند. اين فرم شامل اطلاعاتـي مثل مشخصات كامل فرد، نشاني و تلفن تماس، كد سهامداري و همچنين مشخصات كامل سهام و يا ساير اوراق بهاداري است كه فرد قصـد خريد يا فروش آن را دارد. نمونه فرم درخواست خريد يا فروش اوراق بهادار و نحوه تكميل اين فرم را در ادامه، مشاهده مي‌كنيـد.

 

در تکميل فرم خريد، نکات مختلفي وجود دارد كه به شرح آنها مي‌پردازيم:
•شماره سفارش و نام و كد كارگزار توسط كارگزاري تكميل مي‌شود و شما بايد تاريخ را در بالا قيد نماييد.
•پس از آن مشخصات خود را تكميل مي‌نماييد. توجه داشته باشيد كه منظور از كد خريدار يا فروشنده، همان كد سهامداري است كه در برنامه قبلي در مورد آن توضيح داديم.
•همان‌طور كه مشاهده مي‌نماييد در هر فرم مي‌توان سه نوع سهام را خريداري نمود. اگر سفارش بيشتري داشته باشيد بايد برگه‌هاي بيشتري را تكميل نماييد.
•در ابتدا نوع اوراق را مشخص مي‌كنيد كه معمولا يا سهام است يا اوراق مشاركت. منظور از نام شركت ناشر، همان شركتي است كه شما قصد داريد سهام آن را بخريد يا بفروشيد. سپس تعداد اوراق درخواستي و مبلغ مورد تقاضا را مشخص مي‌كنيد. مثلا مي‌نويسيد مايليد 1000 سهم شرکت الف را به قيمت هر سهم 200 تومان خريداري نماييد. در قسمت انتهايي اين رديف نيز تاريخ اعتبار وجود دارد. اين بدان معناست كه كارگزاري تا چه تاريخي مجاز به پيگيري تقاضاي شماست. در اين قسمت حتما بايد تاريخ پايان اعتبار را بنويسيـد.
•سپس بايد مبلغ موردنظر براي سرمايه‌گذاري به همراه کارمزد مربوط به خريد را به كارگزاري بپردازيد كه همانطور که مشخص است، اين پرداخت از دو طريق واريز به حساب كارگزاري يا تحويل چك ممكـن است. ضمنا شما متعهد مي‌شويد كه اگر كسري‌ مبلغي وجود داشته باشد، بپردازيد. در هر صورت توجه داشته باشيد كه پول نقد در اين بين رد و بدل نمي‌شود.
•ملاحظات و شرايط ويژه در حكم پشت‌نويسي چك است. همان طور كه اگر در نوشتن اعداد در چك مشكلي پيش آيد، در پشت چك اصلاحيه آن را مرقوم مي‌كنيم، ممكن است در نوشتن فرم هم مشكلي باشد كه از اين قسمت براي تصحيح آن بهره مي‌بريم.
•اين موضوع را مد نظر داشته باشيد كه چون بورس يك بازار پويا بوده و زمان در آن بسيار حائز اهميت است، نوشتن ساعت و دقيقه ارائه سفارش در بخش امضا بسيار مهم است. اگر خريدار شخصيت حقوقي باشد، بايد در كنار امضا، از مهر هم استفاده كند.
حال به فرم فروش نگاهي مي‌اندازيم:
•همان‌طور كه ملاحظه مي‌كنيد، فرم فروش شباهت زيادي به فرم خريد دارد. تنها چند تفاوت با توجه به تفاوت خريد و فروش مطرح است كه توضيح مي‌دهيم.
•مسلم است كه در هنگام فروش موضوع حداقل قيمت براي فروشنده مطرح است. يعني قيمتي که فروشنده اوراق بهادار، حاضر نيست کمتر از آن قيمت، اوراق بهادار خود را بفروشد. البته درباره نحوه تعيين قيمت خريد يا فروش در فرم درخواست، در برنامه بعـد بصورت مفصل توضيـح خواهيم داد.
•موضوع بعد، نحوه دريافت مبلغ حاصل از فروش اوراق بهادار است. در اينجا چند حالت وجود دارد: يا کارگزار مبلغ ناشي از فروش اوراق را به حسابي كه خودتان معين مي‌كنيد، واريز مي‌کند و يا کارگزار، در وجه شما چک صادر مي‌کند. همچنين درصورت تمايل، مي‌توانيد مبلغ را نزد كارگزار باقي بگذاريد تا در سفارش‌هاي بعدي خريد، مورد استفاده قرار گيرد.



منبع :
1. باشگاه خبرنگاران جوان
2. تالار مجازی بورس
مطالب مرتبط
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 6516
  • کل نظرات : 52
  • افراد آنلاین : 262
  • تعداد اعضا : 1180
  • آی پی امروز : 601
  • آی پی دیروز : 562
  • بازدید امروز : 6,756
  • باردید دیروز : 11,117
  • گوگل امروز : 2
  • گوگل دیروز : 1
  • بازدید هفته : 86,449
  • بازدید ماه : 339,056
  • بازدید سال : 1,954,343
  • بازدید کلی : 8,153,645